ARTRÓZIS
Gyógyítás és Kutatás

 

 

Betegség: A térdízület előzetes sérülése, túlterhelése, végtagi tengely eltérés, illetve egyéb okok (öregség, túlsúly) a csontokat borító sima porcok felpuhulásához, felrostosodásához vezethetnek.

 

Tünet: Egyre kisebb terhelésekre térdízületi elakadások, az ízületi résbe sugárzó szúró panaszok és ízületi duzzanat alakul ki. Gyakran a fájdalom éjszaka jelentkezik, amikor a térd megpihen. Megváltozhat a lábszár tengelye, x vagy ó láb alakulhat ki.

 

Kezelés: Porcfelszín képző gyógyszerek szedése ideig-óráig hatásosnak bizonyulhat. A gyulladásgátlókkal a kialakult ízületi duzzanatot csökkenthetjük. A gyógytorna, fizikoterápia, gyógyfürdőkezelés rendszeres megismétlése a kínzó panaszok csökkentését eredményezhetik.


Kisebb területű és mélységű károsodás esetén csőtükrözéses (artroszkópiás) műtéttel a felszakadt részeket különleges ollók, borotvák segítségével eltávolíthatjuk (a műtét részletes leírását lásd a Műtét alfejezetben). Kialakult tengely eltéréseknél, vagy a porcfelszín további megóvása érdekében gyakran végzünk végtag kiegyenesítő műtéteket, melyek során a combcsontból vagy lábszárcsontból éket veszünk ki. Nagyobb elváltozások esetén ízületi felszínpótló protézist kell beépíteni.

 

 

Dr. Knoll Zsolt  www.drknoll.hu