MENISZKUSZOK
Gyógyítás és Kutatás

 

 Belső meniszkusz sérülés

 

Betegség: A térdízületet alkotó képletek közül leggyakoribba belső félholdporc sérülése. Ennek alakja, helyzete olyan, hogy csavarásos sérüléseknél elszakadhat. Ilyen típusú sérülések gyakran fordulnak elő focizás, kosárlabdázás, kézilabdázás, síelés közben. A szakadás sokféle irányú lehet, érintheti a félhold alakú porc teljes vastagságát, vagy csak egy rétegét.

 

Tünetei: A beszakadt, vagy leszakadt meniszkusz darab becsípődhet a csontvégek közé, ami heves fájdalommal és a térd elakadásával jár. Az ízület megduzzad, a térd mozgása korlátozottá válik, azaz a sérült térdet nem tudja egészen kinyújtani és behajlítani. A leszakadt darabok sértik és felmarják a csontokat borító tükörsima üvegporc felszínét. A tünetek a sérülés körülményeitől, a sérülés helyétől és a beteg tűrőképességétől függően lehetnek olyan fokúak, hogy sürgős beavatkozást igényelhetnek (elakadt térd), de elképzelhető az is, hogy a beavatkozással heteket, sőt hónapokat lehet várni.

 

Kezelés: A meniszkusz sérülés véglegesen csőtükrözéses (artroszkópiás) műtéttel gyógyítható, amikor is a leszakadt részt visszavarrják, vagy eltávolítják.

 

 

 

Külső meniszkusz sérülés

Betegség: A külső félhold alakú porc sérülése jóval ritkább. A sérülés kialakulhat baleset során vagy gyermekkorban. A gyermekkori elváltozás oka, hogy veleszületett rendellenesség folytán a meniszkusz nem félhold, hanem korong alakú.

Tünet: Guggolás közben a megnagyobbodott porc fájdalmas kattanást idéz elő az ízület külső oldalán.

Kezelés: Kezelése hasonló, mint a belső meniszkusz sérüléseknek.

 

 

Dr. Knoll Zsolt  www.drknoll.hu