MŰTÉTI SZÖVŐDMÉNYEK
Gyógyítás és Kutatás

 

 

A test határain behatoló bármely orvosi beavatkozások, műtétek, így a térdműtét is okozhatnak nem kívánt káros következményeket.

 

Ízületi bevérzés: A műtét után az ízület duzzad, feszessé válik. Ez nyomókötéssel, végtag felpolcolásával, jégtömlővel eredményesen kezelhető. Ritkán szükséges az ízület ismételt sebészi feltárása, a vérzés forrásának megszüntetése.

 

Fertőzés: Mint minden műtéti eljárásnál, a térdműtéteknél is a sebbe kórokozók kerülhetnek. Ez a fedett műtéti eljárás során (artroszkópia), modern sterilizáló eljárások következtében és a műtéti rendszabályok betartásával, elhanyagolhatóan csekély számban fordul csak elő.
A fertőzés jele a műtét után 2-7 nappal jelentkező magas láz, duzzanat. A legfontosabb az, hogy Orvosát azonnal felkeresse. Ilyenkor ízületi csapolást végzünk és megállapítjuk a fertőzés jelenlétét, típusát. Gennyes gyulladás esetén azonnali beavatkozás, átmosás szükséges. A műtét során vékony csövecskéket (drént) helyezünk be, amelyeken keresztül az átmosást biztosítjuk. Fontos az ízület nyugalomba helyezése is.

 

Visszérgyulladás, trombózis: Különösen testes, visszértágulatban szenvedő betegeknél fordul elő az alsó végtag visszereinek gyulladása vagy trombózisa, ami a visszerek vérrög okozta elzáródását jelenti. Ez a lábszár vagy a comb duzzanatát, fájdalmát válthatja ki. Elősegítheti e szövődmény kialakulását a fogamzásgátló gyógyszer szedése, a dohányzás is. E következmény elkerülése érdekében minden műtét esetén a beteg megelőző injekciót kap, amelyet meghatározott ideig naponta megfelelő betanítás után saját magának kell beadni.

 

Idegbénulás: A végtagra felhelyezett felfújható mandzsetta segítségével a vérzést kiküszöböljük, így az ízület a műtét során jól áttekinthetővé válik. Ha a műtét elhúzódik, az idegvezetés a nyomás hatására megszűnik, ami néhány izomgyengeségét okozza. Ez az esetek túlnyomó többségében pár nap alatt rendeződik.

 

 

Dr. Knoll Zsolt  www.drknoll.hu