Sportsebészet

Az ortopédia speciális szakterülete a sportsebészet, mely sportolás közben vagy annak hatására létrejött sérülések (elsősorban ízületi- és izomsérülések, illetve elváltozások) gyógyításával foglalkozik.

Milyen panaszok tartoznak ide?

Sportsebészet szakorvosi vizsgálat

A vizsgálat során a sportsebész kikérdezi a pácienst aktuális panaszairól, illetve korábbi mozgásszervi betegségeiről, műtéteiről. Ezután fizikális vizsgálat következik, mely a panaszos testrész mozgásfunkcióját, mozgásterjedelmét foglalja magába. A pontos diagnózis felállításához képalkotó diagnosztikai vizsgálatok (ultrahangröntgen, CT, MR) is szükségesek lehetnek.

A vizsgálatra érdemes olyan ruházatban érkezni, mely könnyen eltávolítható az érintett testrészről. Érdemes az esetleg korábban elvégzett vizsgálatok eredményeit is elvinni az orvosi konzultációra.

Sportsebészet kezelési lehetőségek

Konzervatív

Amennyiben a páciens sérülése lehetővé teszi, a sportsebészetben is konzervatív módszerrel kezdjük a gyógyítást az akut izom-, szalag-, ízületi sérülések esetében és a krónikus, túlterheléses elváltozások esetében is. Ilyen kezelési lehetőségek például a rögzítések, átmeneti nyugalomba helyezés, gyógyszeres kezelés, injekciókúra, fizikoterápia.

Műtét

Ha a sérülés indokolja, műtét elvégzése válhat szükségessé. Ehhez a legmodernebb artroszkópos technika áll rendelkezésre. Ennek a módszernek az előnye, hogy az ízületet védő izmok, szalagok, ízületi tok nem sérülnek a műtét során, a kis bemetszéseknek köszönhetően a felépülési idő is jelentősen rövidül: rövidebb műtétre, gyorsabb sebgyógyulásra és kedvezőbb esztétikai eredményre számíthatunk. A rehabilitáció is gyorsabb: páciens rövidebb ideig lesz mozgásában korlátozott, hamarabb visszatérhet korábbi életviteléhez, munkájához, sporttevékenységéhez.

Rehabilitáció

A sportsebészetben kiemelkedő fontosságú a rehabilitáció. A sportsebész és a rehabilitációs szakember egyénre szabott kezelési programot javasol a páciensnek.